17 Ocak 2008 Perşembe

DIZMANA

DIZMANA...Rumeline has bir tarif olan dızmanayı sizlerle paylaşmak istiyorum.Yapılışı geçekten çok basit ben ilk kez yaptığım halde çok memnun kaldım.Genellikle Tülay ablam benim için hazırlardı ilk denemem olmasına rağmen onunda beğenmesi beni çok mutlu etti.Aslında dızmanaya süt kesiği yada elşimik konuyor ama ben kıymalı hazırladım böylede güzel oldu.İşte tarifi :

HAMURU İÇİN :

1 küp yaşmaya
2 kaşık sıvıyağ
2,5 su bardağı ılık su
aldığı kadar un
tuz

İÇ HARCINA :

500 gram ekşimik (ben kıymalı ve soğanlı harç hazırladım)

ÜST KARIŞIMI :

1 yumurta
½ çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
tuz

YAPILIŞI : İlk olarak hamur malzemeleriyle kulak memesinden daha yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun ve iki katı kabarana kadar ılık bir yerde üstü kapalı mayalandırın.Mayalanınca hamuru bezelere ayırıp merdaneyle kalınca açıp iç harcından koyup rulo yapıyoruz ve 4 er parmak genişliğinde kesiyoruz kenarlarını kapamadan yağladığımız tepsiye yakın yakın diziyoruz.Tüm bezelere aynı işlemi tekrarlıyoruz ve üzerini örtüp tekrar 1,5-2 saat mayalandırıyoruz.Sos malzemesini büyükçe bir kapta iyice çırpıp hamurların üzerine gezdiriyoruz bayağı ıslak oluyor panik yapmayın sosun hepsini dökün J 180 derceye ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin ve fırından çıkınca mutfak havlusuyla üzerini örtüp 10 dakika kadar bekleyip servis yapın...

slide