28 Nisan 2008 Pazartesi

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 22 ve ISPANAK KROKET ile SÜSLÜ KIZ SÜTLACI….

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 22 ve ISPANAK KROKET ile SÜSLÜ KIZ SÜTLACI….
Etkinliği bu hafta canım FATOŞ’um düzenliyor.bende iki tarifimle katılıyorum.Fatoşuma kolaylıklar diliyorum….ıspanak kroketlerin tarifni canım ablam Tülaydan aldım.Sütlaca gelince tamamen benim uydurduğum yani doğaçlama ortaya çıkan bir tatlı fırın sütlaca koyduğum yumurtanın akının ziyan olmasına gönlüm razı olmayınca bu süslü sütlaçlar ortaya çıktı.
ISPANAK KROKET



MALZEMELER :
750 gram ıspanak
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
1 su bardağı hellim peyniri(rende)
2 yemek kaşığı un
2 kaşık tereyağı
2 su bardağı +1/2 çay bardağı süt
AYRICA :
2 yumurta
Galeta unu
Kızartmak için sıvıyağ


YAPILIŞI: İlk olarak ıspanakları yıkayıp doğruyoruz .Soğanları küp doğrayıp sıvıyağda pembeleşene kadar soteliyoruz.ıspanağı ekleyip kavurarak pişiriyoruz.en son tuzunu ve baharatları ekleyip ateşten alıyoruz. Bir sos tenceresine tereyağını koyup eritiyoruz ve unu ekleyip hafifçe kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Soğuk sütü ilave edip hızlı hızlı karıştırarak beşamel sos hazırlıyoruz.ve soğumasını bekliyoruz daha sonra kavurduğumuz ıspanakları ve peynir rendesini ekleyip karıştırıyoruz ve buzdolabında en az 1 saat dinlendiriyoruz.Daha sonra elimizle ovak şekilde köfteler hazırlayıp önce çırpılmış yumurtaya sonrada galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.Bol salatayla afiyetle yiyoruz….

SÜSLÜ KIZ SÜTLACI….

MALZEMELER :
1 litre süt
¾ su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı pirinç
2,5 yemek kaşığı pirinç unu
1 poşet vanilya
1 adet yumurta sarısı
ÜZERİ İÇİN:
1 yumurta akı + 1 çimdik tuz
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
YAPILIŞI : Pirinçleri yıkadıktan sora tencereye aktarıyoruz ve üzerini geçecek kadar su ilave edip yumuşayana kadar haşlıyoruz daha sonra tencereye sütü, ½ su bardağı kadarını ayırıp öyle ilave edin ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan süte toz şeker ilave edip yaklaşık on onbeş dakika daha kaynatın. Ayırdığınız sütle pirinçununu eritin ve tencereye ilave edin Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın yumurta sarısını ayrı bir kapta çırpın ve içerisine 1-2 kepçe sütlaç ilave ederken çırpmaya devam edin.Daha sonra yumurtalı karışımı tencereye ekleyip iyicene karıştırın Hazırladığınız sütlaçları fırın kaplarına paylaştırın ayırdığımız yumurta akını tuz ve şeker ilavesiyle kar haline getirin nişastayıda ekleyip bir tur daha çırpın ve üzeri kaymak bağlayan sütlaçların üzerine dekoratif bir şekilde yayın ve tepsiye dizin Tepsiye kaynar su ilave edip 180C fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin.

slide