14 Ekim 2008 Salı

KIYMALI ÇARŞAF BÖREĞİ

KIYMALI ÇARŞAF BÖREĞİ ….Uzun bir ara verdim bu sefer ama harika bir börek tarifiyle döndüm.Açma işlemi gözünüzü korkutmasın eğer hazırlama aşamalarına uyarsanız çok kolay açılan ve söz dinleyen : ) bir hamuru var Yalnız ben çarşaf kullanmadım elimle esneterek açtım yinede hiç zor değildi….İç harcını dilediğiz malzemeyle hazırlayabilirsiniz ama en güzel kıymalı harçla olduğunuda belirtmeden geçemiycem eee ne duruyorsunuz haydi mutfağa girin ve çayın yanına kıyır kıyır böreğinizi hazırlamaya başlayın şimdiden afiyet olsun…..



MALZEMELER :
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı su
½ su bardağı süt
½ su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta akı ( sarısı üzeri için)
Aldığı kadar un
ARASINA :
4 kaşık tereyağı(eritiyoruz)
1 çay bardağı sıvıyağ
İÇ HARCI İÇİN :
Kıyma
3 tane soğan
Tuz , kimyon, karabiber
1 domates
1 yeşil biber
sıvıyağ

YAPILIŞI : İlk olarak Tüm hamur malzemesiyle unu azar azar ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur hazırlıyoruz. Üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.İç harcını hazırlamaya başlıyoruz soğanları ince küpler halinde doğrayıp sıvıyağda soteliyoruz kıymayı ekliyoruz ve biraz kavuruyoruz domatesi ve biberi rondodan geçirip ekliyoruz tuzunu ve baharatlarını da ilave edip ocaktan alıyoruz.
Hamurumuzu yumurta büyüklüğünde bezelere bölüyoruz unlu tezgahta pasata tabağı kadar açıp üzerlerine tereyağı ve sıvıyağ karışımından fırçayla sürüyoruz ve üst üste koyuyoruz tüm bezeleri aynı şekilde hazırladıktan sonra ters yüz çeviriyoruz ve ilk yağladığımız hamuru alıp tezgahta elimizle esneterek yada temiz mutfak bezinin üzerinde açıyoruz iç koyup rulo şeklinde sarıyoruz Yağladığımız tepsiye sarmal olarak yerleştirip üzerine sıvıyağla incelttiğimiz yumurta sarısını sürüyoruz ve tepsi mayasının gelmesi için 20 – 25 dakika mayalandırıp 200 dereceli sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz…

slide