4 Eylül 2007 Salı

ÜZÜMLÜ KURABİYE

ÜZÜMLÜ KURABİYE......Benim en sevdiğim kurabiye çeşidi üzümlü olanlardır.Bu sefer içine çekirdekli kan üzümü koydum (evde vardı değerlenmiş oldular) lezzeti inanılmaz şekilde arttı.




Malzemeler : 3 tane yumurta (1 inin sarısı üzeri için)
200 gram tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı tozşeker
1/2 poşet kabartmatozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
2 su bardağı kan üzümü (ılık suda beklettim)
4,5-5 su bardağı un
Yapılışı : Tereyağı ve tozşeker elle yumuşak krem haline getirilir.Sıvıyağ, 2 yumurta ile 1 yumurtanın akı eklenir karıştırılır.süzülüp iyice kurulanan üzümler eklenir.Kabartma tozu, tarçın ve karbonat eklenir aldığı kadar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğrulur.15 dakika buzdolabında dinlendirilir ve unlanmış tezgahta kalınca açılıp kalıp yardımıyla kesilir.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip yumurtasarısı sürülür.Çatalla çizikler yapılıp 175derceli ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir.

PASKALYA ÇÖREĞİ

PASKALYA ÇÖREĞİ.......Pastahanelerden aldığımız paskalya çöreğinin klasik tarifi işin sırrı içine konan mahlep ve damla sakızında.




Malzemeler : 1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1çay bardağı sıvıyağ
1 tutam tuz
2 kesme şeker kadar yaşmaya
1 tatlı kaşığı mahlep
3 su bardağı un
1 paket damla sakızı
Üzerine : 1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
file fındık (bende yoktu)
Yapılışı : Önce, un, tuz ve maya karıştırılır. Pudra şekeri ve sıvıyağ eklenir. Ilık süt, mahlep ve iyice dövülmüş sakız eklenir ve iyice yoğrulur.Üzeri örtülüp ılık bir yerde 45 dakika iyice mayasının gelmesi için bekletilir.İri bezelere bölünür. Ne çok ince nede çok kalın olmayan şeritler yapılır .Önce saç örgüsü şekli verilir sonra örgüler kendi etrafında döndürülür. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine sıvıyağ ile çırptığımız yumurta sarısı sürülür, file fındık serpilir. 15 dakika daha mayası gelsin diye bekletilip ısıtılmış 170dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

slide