17 Ocak 2008 Perşembe

DIZMANA

DIZMANA...Rumeline has bir tarif olan dızmanayı sizlerle paylaşmak istiyorum.Yapılışı geçekten çok basit ben ilk kez yaptığım halde çok memnun kaldım.Genellikle Tülay ablam benim için hazırlardı ilk denemem olmasına rağmen onunda beğenmesi beni çok mutlu etti.Aslında dızmanaya süt kesiği yada elşimik konuyor ama ben kıymalı hazırladım böylede güzel oldu.İşte tarifi :

HAMURU İÇİN :

1 küp yaşmaya
2 kaşık sıvıyağ
2,5 su bardağı ılık su
aldığı kadar un
tuz

İÇ HARCINA :

500 gram ekşimik (ben kıymalı ve soğanlı harç hazırladım)

ÜST KARIŞIMI :

1 yumurta
½ çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
tuz

YAPILIŞI : İlk olarak hamur malzemeleriyle kulak memesinden daha yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun ve iki katı kabarana kadar ılık bir yerde üstü kapalı mayalandırın.Mayalanınca hamuru bezelere ayırıp merdaneyle kalınca açıp iç harcından koyup rulo yapıyoruz ve 4 er parmak genişliğinde kesiyoruz kenarlarını kapamadan yağladığımız tepsiye yakın yakın diziyoruz.Tüm bezelere aynı işlemi tekrarlıyoruz ve üzerini örtüp tekrar 1,5-2 saat mayalandırıyoruz.Sos malzemesini büyükçe bir kapta iyice çırpıp hamurların üzerine gezdiriyoruz bayağı ıslak oluyor panik yapmayın sosun hepsini dökün J 180 derceye ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin ve fırından çıkınca mutfak havlusuyla üzerini örtüp 10 dakika kadar bekleyip servis yapın...

20 yorum:

Adsız dedi ki...

canım Nil ciğim,
geciktiğim için kusura bakma, sabahları kursa gittiğim için tüm gün koşturmakla geçiyor ben de ancak akşamları oturabiliyorum...şimdi yine çıkmam lazım:)))sana yazıp fırlayacağım..
tatlım öncelikle dızmana çok nefis görünüyor ellerine sağlık, Tülay güzelim elişlerine unla uğraşmayı da ekledi haaa:! harikasınız ikiniz de maşallah...
canım benim baklavalık yufka çoook rahat ve kullanışlı geldi bana...sonrasında da hatta şerbetsiz kuru börek gibi yaptım...baklavaları deepfreeze attım,bir iki ay gelene gidene ikram ettim...markasından mı acaba? benimki çok güzel oldu çünkü...hatta internet sitesi de vardı ama ismini unuttum şimdi, bakarım sonra...ben tam anlattığım gibi uyguladım üzerinde yazan tarife uygun olarak yani...
istersen az bir parçadan tekrar dene...mesela ben bir tek yarım yufkayı şerit kesip içine fındık koyup dümdüz sardım enfes oldu...tarifi de var spotta, fındıklı sarma diye...ama bildiğim bir püf noktası yok...kesmesi ilk önce çizerek bir yere bakarak yaparsan daha iyi olur.
öpüyorum canım tülin e de sevgiler selamlar

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

canım nasılsın? ben ankaradayım bi bakayım diye girdim sanada uğrayım dedim sibelinde çok slm var kocaman öpüyoruz nilim kendine iyi bak görüşmek üzere

meleginmarifetleri dedi ki...

nil harika olmuş bence hamur işini pek bi severim zaten ellerine sağlık öptüm bay

Adsız dedi ki...

Nil bu dizmana cok güzel olmus zaten mayali seylere bayilirim eline saglik canim cok güzel olmus

İlker Ergin dedi ki...

merhaba,tarif harika.zaten rumeli hamur işlerini çok severim.Ellerine sağlık.sevgiler

Yaren dedi ki...

Nilcim gercekten cok lezzetli görünüyor.Mutlaka yapmak isterim canim.Ellerine saglik.Ayrica SErapla bulusmaniza sevindim.Serap burdan benim hemserim olur:) Bilseydim sana selam gönderirdim:))Serapin tr gitcegini blogtan okumustum ama böyle güzel bir sey yasamaniza cook sevindim canim.Böyle seyler cok güzel dir,bir uctan bir uca görmeden,böylesine güzel arkadasliklarin olusmasina cok seviniyorum.SEvgilerimi biraktim nilcim.IYi bir hafta sonu gecirmeni diliyorum.

banu kırmızıgül dedi ki...

canım ellerıne saglık nefıs gorunuyor. yaptıgın her tarıfe bayılıyorum. sevgılerımle...

Melek* dedi ki...

çok kolay ve güzel benziyor:)sobende çok hoş:)hehe

Melek* dedi ki...

aaaaaaaaaaa izmitdemi yaşıyorsunuz bende gölcükde:)ee tabi devamlı carrefour real falan birde akrabalara gideriz:)hehe

muko dedi ki...

Bir İzmitlide ben:P
Dızmanalar çok güzel olmuş
annem eskiden çok yapardı ,hatta geçen hafta sonu aklıma geldii annem yine yaptıı özlediğimiz bir tat olduğunu söyledik durduk ogün güzel bir nostalji yapmıştık
Ellerinejhmmo sağlık çok güzel görünüyorlar

keskinli dedi ki...

seke isden feldim karnim felaket ac dedim bakayim dizmanalr bitmediyse azcik yiyeyim dedim öptüm iyi hafta sonlari

Feyza Fidan dedi ki...

Çok iştah açıcı olmuş,Ellerine sağlık,
Sevgiler..

Unknown dedi ki...

nilcigim tarifin cok guzel denemek isterim ellerine saglik
opuyorum canim sevgilerimi biraktim

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor canim,ellerine saglik.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

ellerine sağlık canımm. nefis görünüyor.güneş kuabiye için yoerumunu farkettim tabiki tarifimi kullanabilirsin kaynak belirterek:)

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

canımcım ben döndüm nasılsın hiç sesin çıkmadı merak ettim çok öpüyorum

SİBELL'CE dedi ki...

canım mrb! nilcim şu ara görüşemiyoruz yoğunluktan özledim valla.biliyosun ablamda gitti moraller bozuk biraz uzaklık çok zor bir iş napalım sağlık olsun .Bu arada rumeli yöresine ait tarifin gerçektn çok kolay görünüyor ellerine sağlık marifetli arkadaşım öptm seni.sevgiler...

sarımutfak-hande dedi ki...

slm canım bende rumeliliyim ama bunu bilmiyordum.güzel olmuş ellerine sağlık
sevgiylekal

yesildomates dedi ki...

nilcim çok güzel olmuş ellerine kollarına sağlık...öpüyorum görüşmek üzere..

Adsız dedi ki...

nilcigim ziyarete geldim yoksu yoksa rahatsizmisin epeydir yoksun merak ettim sevgiler canim

slide